Analoog sporten

Apr 1, 2023


Sport en beweging zijn heel belangrijk voor mij. Pieker ik ergens over, zit ik vast in mijn gedachten of voel ik me down? Een toertje lopen zorgt steevast voor een reset. Ik daag mezelf ook graag uit in sport: sneller, beter, verder, … Weinig geeft zoveel voldoening als het gevoel te groeien en sterker te worden. Een sporthorloge maakt ook al jaren deel uit van mijn sportroutine. Meten is weten. Maar moet dat ook zo zijn?

Vorige week stond ik aan de start van de vijf kilometer op de Gent Marathon. Het regende en dus zat er veel zuurstof in de lucht – ideaal loopweer, zeker voor een kortere afstand. Voor het eerst in jaren liep ik zonder sporthorloge. Zomaar, als experiment. Het was in één woord ZALIG. Alles geven en tegelijk mijn lichaam voelen en mijn eigen tempo zoeken. Eerder mijn omgeving (wat ik zie, hoor en ruik) waarnemen dan mijn horloge continu te checken. De wind en regen echt ervaren. Het was bevrijdend en het leuke: ik verbaasde mezelf over een veel betere tijd dan ik op voorhand verwacht had. Misschien gaan zorgeloos genieten van het moment en goeie prestaties leveren beter samen dan we soms denken?

Sindsdien loop ik bewust met de intentie om meer te genieten en mijn intuïtie wat te volgen. Ik start zonder plan over hoe ver ik wil lopen. Ik voel wanneer mijn voeten en benen aangeven dat het genoeg is geweest. Heb ik zin om naar rechts te lopen, dan doe ik dat. Wil ik naar links lopen, dan doe ik dat. Even nood aan wat snelheid? Gaan! Eventjes wandelen? Helemaal OK. Ik doe maar wat en heb enkel de intentie mijn lichaam te laten bewegen zodat het weer een beetje sterker wordt.

Plots liep ik op plaatsen die ik nog nooit ontdekt had. Paadjes die ik niet kende. Uitzichten die nieuw waren. En ik merkte hoe leuk dat was. Zonder regels. Zonder schema. Zonder de maatstaven van een extern meetinstrument. Vrij en vrolijk. Voor wie Close zag: een beetje als de openingsscène waar de twee vriendjes gewoon lopen door een prachtig bloemenveld en genieten van de zalige zomer. Heerlijk!

Misschien wil je ook eens experimenteren hiermee? Gewoon doen waar je lijf zin in heeft? Misschien wil het dansen? Lopen? Springen? Lachen? Klimmen? Strekken? Spelen? Alle regels voor een dag overboord gooien.

Wat minder strava-sport en wat meer analoog sporten? Waarom niet? 😊 Ik ben alvast fan!


Share This