Nieuws-detox

Aug 3, 2023


Ik werd wakker en zonder erbij stil te staan begon ik mijn dagelijkse nieuws-check routine. En zoals zo vaak sloeg mijn nieuwsgierigheid al snel om in een gevoel van onbehagen. Wil ik zo mijn dagen starten?

En dus daagde ik mezelf vanmorgen uit om minstens 50 dagen het nieuws niet meer te volgen. Wat concreet het volgende betekent:

– geen checks meer van de online nieuwssites: wat betekent dat mijn smartphonegebruik al onmiddellijk fors gaat afnemen, want het gros van mijn smartphone-tijd check ik het nieuws

– geen sociale media: die staan tegenwoordig ook vol nieuws en nog van de ergste soort ook – “BV heeft vreselijk nieuws te melden”, waarna dan in het artikel een banaal feitje volgt (misschien niet voor de persoon in kwestie, wel als nieuwswaarde)

– geen radio- of televisienieuws: die laatste twee beschouw ik als het minst schadelijk voor mezelf, maar tegelijk ben ik benieuwd naar het effect van een volledige nieuws-stop

Op een recente workshop kreeg ik een boeiend perspectief mee. Daar hoorde ik dat als het nieuws een representatieve weergave zou zijn van wat er in de wereld gebeurt, je dat 24u op 7 zou kunnen volgen zonder depressief te worden omdat we vooral positief en hoopvol nieuws zouden krijgen. En om de zoveel tijd zou er eens een ‘BIEP’ inzitten van negatief nieuws. Misschien is dat kort door de bocht, maar als ik kijk naar mijn eigen leven klopt het wel: ik ben 35 jaar en ben tot nu toe gelukkig gespaard gebleven van vreselijke tragedies en rampspoed (en ik besef daarbij dat ik verwend ben!). Maar tegelijk stel ik mezelf wel al jaren bloot aan het absorberen van alle mogelijke tragedies en rampspoed overal ter wereld. Het is gewoon niet gezond.

De combinatie van machteloosheid (op de overgrote meerderheid van de nieuwsfeiten heb ik geen enkele persoonlijke impact) en disproportionaliteit (ik ben ervan overtuigd dat de balans positief-negatief niet klopt met wat werkelijk gaande is) doen me besluiten dat het bovendien ook geen enkel nut heeft. Dat ik het nieuws volg zal de wereld zeker niet beter maken, want mijn motivatie om positief bij te dragen neemt af omdat de toestand toch hopeloos lijkt. Het zal mezelf niet beter maken, want ik kan er echt down van worden. Het zal mijn omgeving niet beter maken, want wanneer heb ik het meest te bieden? Als ik down ben of als ik goed in mijn vel zit?
Ik begin met 50 dagen, maar streef ernaar vol te houden tot het einde van het jaar. Gewoon, nieuwsgierig wat het zal doen. Hoe het me zal veranderen. Waar ik tegenaan zal lopen.

Wie heeft zin om (een stukje) mee te doen? Wie voelt ook dat het nieuws geen cadeau is voor de mentale gezondheid? Wie is benieuwd naar het effect van het nieuws een tijd niet langer volgen? Hoe kan het leven anders, leuker, lichter, rijker zijn? Wie heeft nood aan een detox? Laat me iets weten! Want samen gaan voor een uitdaging is zoveel leuker dan alleen 😊.

Wordt vervolgd …


Share This