Base camp (5364 meter)

Aug 25, 2023


Gisteren was de eerste meeting van club 150. Omdat een nieuwe gewoonte aanleren ook wel vergelijkbaar is met het beklimmen van een berg – uitdagend, maar eens de top bereikt heb je een prachtig nieuw perspectief – wil ik elke meeting linken aan een etappe richting Mount Everest. Onder het motto: waarom het niet direct heel groots zien? 😉

Om wat inspiratie op te doen voor de invulling van deze eerste meeting ging ik lopen in het zalige zomerweer. Als ik loop en de lucht is blauw, komen de ideeën als vanzelf. Een eerste gedachtestroom: Elke, lid van club 150, had me laten weten dat zij bewust voor een positief voornemen koos en dat ze daardoor automatisch bepaald ‘negatief gedrag’ minder zou stellen. Ze zei niet ‘ik wil minder schermtijd’, maar wel ‘ik wil meer boeken lezen’. En door dat te doen, vermindert automatisch de schermtijd zonder dat je het gevoel hebt jezelf iets af te nemen. Een heel eenvoudig, maar tegelijk geniaal inzicht!

En zo kwam een tweede moment van inspiratie: het is niet dat ik per sé NEEN zeg aan het nieuws. Ik wil vooral JA zeggen aan heel veel mensen die goed zijn voor elkaar, menselijke warmte, empathie, … Daardoor komt het dus dat mijn voornemen soms ‘leeg’ voelt. Alsof ik wel iets wegneem, maar niets toevoeg. En dus ga ik niet enkel het nieuws links laten liggen, maar vanaf vandaag ook bewust zoeken naar voorbeelden van mensen die deugen. En waarom geen inspiratie opdoen op sites als Positive News | Good journalism about good things – Positive News ?

En zo kwam het ene na het andere idee. In het eerste base camp kunnen we stilstaan bij de JA’s achter de voornemens. NEEN aan schermtijd is misschien JA aan quality time met je partner, kind, boek, jezelf, … NEEN aan vreetbuien is misschien JA aan oprecht genieten van lekker eten. NEEN aan cola en energiedrank is misschien JA aan een fris en scherp brein. En zo is het dat achter elke lege NEEN een rijkgevulde JA zit.

Heb je dus een voornemen en merk je dat het negatief geformuleerd is? Of ben je vergeten waarom je precies een bepaald voornemen gekozen had? Ga dan eens na waar jouw ‘JA’ zit. Het zal je motiveren en energie geven. Een JA is dat wat je aangenaam, waardevol, belangrijk, spannend, leuk, verrijkend … vindt.

En zo kwam ik stilaan aan het einde van mijn toertje in de warme zon. Dorst! Wat signaleert dorst? Uitdroging. Waar zeg ik JA tegen? Sappigheid.

Toertje gedaan, frigo open, perzik in de hand – die daar al dagen lag, maar tot nu steeds aan mijn aandacht ontsnapte – en de beste beet ooit. Het meest smaakvolle sap vult mijn mond, stroomt langs mijn armen en helpt me realiseren: zo gaat dat in het leven. Openstaan voor de JA en ontdekken dat een klein beetje magie om elke nieuwe hoek schuilt.

Bedankt, Elke!

Ook deelnemen aan club 150? Alle info vind je hier: Club 150 | Kom op tegen Kanker


Share This