Wonderpil: een jaar vol dankbaarheid

Mar 26, 2024

Na het afronden van CLUB 150 eind vorig jaar, nam ik de tijd om het boek ‘veerkracht – verhalen van hoop bij kanker’ verder af te werken. Op 1 maart werd het uitgegeven en intussen werden al 300 boeken verkocht en zijn er nog 4 boekvoorstellingen gepland – waarvoor ongelofelijk veel dank! Mijn dromen en verwachtingen gingen het afgelopen jaar door het dak: op sportief, persoonlijk en professioneel vlak en ook voor het goede doel. Leuk, want er is weinig dat dezelfde voldoening geeft als het verleggen van grenzen. Maar soms ook vermoeiend of teleurstellend, zeker wanneer de dingen niet gaan zoals je gehoopt of verwacht had. Vandaar mijn idee om deze blog de komende tijd te wijden aan wat meer tegengewicht voor het ‘jagen op meer en beter’: rust vinden, klein geluk ervaren, de lat ook eens wat lager leggen en vaker dankbaarheid voelen voor al het mooie en aangename dat er hier-en-nu is.

Cicero schreef het al dik 2000 jaar geleden: ‘dankbaarheid is de moeder van alle deugden’. En wetenschappelijk onderzoek bevestigt steeds meer wat hij aanvoelde. Dankbaarheid is niet alleen heel goed voor je lijf en geest, het biedt ook talloze voordelen op sociaal en maatschappelijk vlak. Laat me starten met de fysieke en mentale voordelen. Had de farmaceutische sector een pil ontdekt die het effect van dankbaarheid creëert, het had van een wonderbaarlijke revolutie gesproken. Dankbaarheid verlaagt stress, bevordert ons welbevinden, stimuleert een gevoel van zelfvertrouwen, en zorgt daarnaast ook voor een betere slaap en een sterkere immuniteit. Een echte wonderpil dus! Op sociaal vlak zorgt dankbaarheid voor kwalitatievere relaties en minder maatschappelijke verzuring en cynisme. Hoe zou het leven anders zijn als we meer bewust inzetten op dankbaarheid? Ik denk dat er een enorm potentieel zit, maar er valt weinig geld mee te rapen en dus krijgt het jammer genoeg niet de aandacht die het wel verdient. Zo merk ik dat coachtrajecten meestal 3 à 4 sessies duren vooraleer een cliënt het gewenste effect bereikt. Het inzetten van gerichte dankbaarheidsoefeningen speelt een belangrijke rol in het drastisch verkorten van trajecten die anders misschien 10 of meer sessies zouden duren. Commercieel is dit uiteraard geen interessant verdienmodel, maar ik wil vooral de best mogelijke dienst verlenen aan cliënten en dus ben ik tevreden.

Begrijp me niet verkeerd… het beoefenen van dankbaarheid heeft ook z’n valkuilen. Zo werkt dankbaarheid vooral wanneer het niet vervalt in een extra routinetaakje dat je aan het einde van de dag kan afvinken. Dankbaarheid werkt beter wanneer er een ‘verrassingseffect’ aan gekoppeld wordt. Bedenk eens wat het meest dankbare gevoel geeft. Een leuk moment dat je ook verwacht had? Of iets dat tegen de verwachtingen in goed meevalt? Veel mensen voelen meer dankbaarheid in het laatste geval.

Met mijn blog wil ik het komende jaar elke maand een buffet aanbieden van vier leuke dankbaarheidsoefeningen. Oefeningen waarvan de wetenschap aantoont dat ze werken. Sommige oefeningen zullen je verrassen met een heel positief en blijvend effect. Anderen zullen je niet liggen. Bezie het dus als een dankbaarheidsbuffet: eet vooral wat je lekker vindt en laat iets dat je niet smaakt links liggen.

Mijn doel? Anderen én mezelf inspireren om het komende jaar dankbaarheid prioriteit te geven. En zo van de lente de mooiste lente te maken. Van de zomer de zaligste zomer. Van de herfst de gezelligste herfst. En van de winter de warmste winter.

Wil je graag op de hoogte blijven? Schrijf je hier in en je krijgt elke blogpost het komende jaar in je mailbox. First date: 1 april !


Share This