Wonderpil april: neem eens een heerlijk bosbad

Apr 1, 2024

Zoals beloofd deel ik graag vier concrete manieren om meer dankbaarheid te ervaren, en dus ook alle voordelen die daarbij horen – o.a. een betere slaap, sterkere immuniteit, meer kwaliteitsvolle relaties, minder stress en een hoger geluksgevoel. Maar wat is dat eigenlijk, dankbaarheid? Het staat voor een gevoel van waardering voor het goede en aangename in je leven. Gevoel is daarbij cruciaal. Dankbaarheid is een emotie, eerder dan een gedachte. Lukt het (nog) niet om iets te voelen, maar wel om te denken aan dingen waarvoor je dankbaar bent? Dat is in elk geval een goed begin! De kans is groot dat het gevoel later zal volgen. Nu tijd voor tips!

1. Bosbaden

De lente is een zalig seizoen om te gaan bosbaden. Bos wat? Bosbaden is een Japans concept dat verwijst naar het reinigen van je geest door tijd te spenderen in de natuur. Zoals je je tanden poetst en flost, zo kan je ook je hersenen en zenuwstelsel schoonmaken. Tijd in de natuur stimuleert je parasympathisch zenuwstelsel. Dat is het deel van je zenuwstelsel dat je hele lichaam en hoofd tot rust laat komen en helpt te herstellen – van je darmen, tot je spieren, hart en hersenen. Bosbaden helpt ook om automatisch een groter gevoel van waardering te voelen door de toegenomen mentale rust. Zin om eens op een andere manier tijd in en met de natuur door te brengen? Een kleine tip:  hananenatuurenezels.be

2. Lachen (met of zonder reden)

Hartelijk lachen en tegelijk piekeren over wat niet goed loopt? Bijna niet mogelijk. Het voordeel van je hersenen is dat ze maar aan één ding tegelijk kunnen denken. Soms lijkt dat niet zo, omdat we de ene na de andere gedachte ervaren op zeer korte tijd (een mens heeft vele duizenden gedachten op een dag). Maar als je oprecht kan lachen is dat een krachtig signaal voor je hele lichaam ‘dat alles OK is’. Lachen kan met reden: een komische serie of film, je kind of huisdier eens een tijdje in de gaten houden, stand up comedy, een flauwe grap voor 1 april, … . Maar wist je dat lachen ook zonder reden kan? Dat laatste kan je ontdekken in lachclubs als www.lachenisgezond.be. Een beetje ongewoon, zeker in het begin, maar tegelijk ongelofelijk plezant eens je in de lachflow komt.

3. Een dankbaarheidsdagboek

Dit is dé klassieker onder de dankbaarheidsoefeningen. Schrijf regelmatig één of enkele zaken op waarvoor je dankbaar bent in een dagboek en je zal versteld staan van de impact hiervan op hoe je naar de wereld kijkt. Plots vallen positieve zaken veel meer op, ziet alles er een tikkeltje mooier en leuker uit en blijven moeilijke momenten minder lang hangen. Waar ben jij vandaag dankbaar voor? Schrijf het eens op, want opschrijven heeft een sterker effect dan er enkel aan te denken. Wil je het effect nog verder versterken? Schrijf dan ook op waarom je er dankbaar voor bent. Ik zit intussen aan mijn derde dankbaarheidsdagboek en wat extra leuk is aan deze gewoonte: op een moeilijk moment hoef je maar een dagboek open te bladeren om instant inspiratie op te doen voor een nieuw en beter moment.

4. Verras jezelf met iets nieuws

De komedie Yes Man vertelt het (deels waargebeurde) verhaal van een man die in een cynische verzuurde routine is terecht gekomen en steeds alle uitnodigingen om iets leuks te gaan doen afslaat. Tot hij meegesleurd wordt naar een bizarre workshop waarin een goeroe hem uitdaagt om een jaar lang ‘ja’ te zeggen op elke vraag die hem gesteld wordt. De film is cinematografisch niet echt top en je moet fan zijn van Jim Carrey, maar ik vind het wel inspirerend te zien hoe het leven kan lopen als je vaker ‘ja’ zegt tegen het onbekende. In mijn vorige post schreef ik al dat verrassende en onverwacht positieve ervaringen het sterkste gevoel van dankbaarheid oproepen. Misschien is jouw ‘yes (wo)man’-momentje wel dat je eens experimenteert met één van bovenstaande tips en suggesties? Ik ben alvast héél benieuwd naar wat het voor jou kan betekenen, dus laat me gerust iets weten. Ik zou je dankbaar zijn 😊.

Foto door Aleksandr Balandin


Share This