Samen krijgen we kanker klein ! LET’S GO: volle gas vooruit !

Jun 15, 2024

Mijn voornemen was om elke maand een wonderpil-bericht te posten waarbij ik tips en suggesties geef rond dankbaarheid. Dankbaarheid is één van de meest onderzochte positieve emoties waarvan het gunstige effect op de gezondheid, zowel mentaal als fysiek, veelvuldig werd aangetoond.

Wat is dé uitdaging bij dankbaarheid (en het schrijven erover in een blogpost)? Dankbaarheid in intense periodes van verdriet, boosheid en angst. Dankbaarheid wanneer het leven niet loopt zoals je zou willen dat het loopt. Dankbaarheid wanneer je het gevoel krijgt op los zand te staan.

Sinds ik begin april een post plaatste over de kracht van dankbaarheid ervoer ik de weken daarna een warme golf vol aangename en leuke gevoelens: vertrouwen, liefde, gelukzaligheid, … Soms voelt het alsof het leven je toelacht en alles op wieltjes loopt. Appreciëren wat goed gaat is de sleutel naar een leven vol verwondering – daar ben ik niet alleen zeker van, onderzoek toont het ook aan.

Daarna, zo half april ongeveer, is die gelukzalige stroom gestopt en volgden een aantal ongewilde uitdagingen. Ons lieve huisdier vermist. Huisdieren zijn echte vrienden, dat weet ik nu nog zekerder. Een grote reorganisatie die wordt uitgevoerd op het werk en tot algemene ongerustheid en rusteloosheid leidt bij mezelf en verschillende collega’s. En nu komt daarbij dat ook mijn papa – één van de belangrijkste personen in mijn leven – een kankerdiagnose kreeg.

Woelige wateren.

Eén van mijn uitgangspunten is dat ik zelf toepas wat ik anderen aanbeveel. En dus wil ik zoeken naar dankbaarheid in uitdagende omstandigheden. Een tip daarbij is dat je lastige emoties en dankbaarheid als volgt kan combineren:

Ik voel … en tegelijk ben ik dankbaar dat …’. Enkele voorbeelden:

-Ik voel verdriet omdat Zorro al bijna twee maand vermist is en ik, onder andere, zijn verwelkomingen en kopjes bij het thuiskomen mis en tegelijk ben ik dankbaar voor zijn broertje Lobo die elke dag zijn eigen unieke vriendschap geeft.

-Ik voel onzekerheid omdat ik niet weet hoe mijn job er in oktober zal uitzien en tegelijk ben ik dankbaar voor alle ontwikkelkansen die ik al kreeg van mijn werkgever. Kansen die me sterker maakten als psycholoog.

-Ik voel machteloosheid omdat mijn papa ziek werd en tegelijk ben ik dankbaar dat de behandeling van kanker zo fenomenaal evolueerde de afgelopen jaren én dat we met de boekenverkoop van ‘veerkracht’ daaraan kunnen bijdragen.

Over die boekenverkoop deel ik graag enkele hoopvolle cijfers:

-sinds 1 maart mochten we 7 boekvoorstellingen geven dankzij de warme ontvangst van verschillende bibliotheken en zelfstandigen. We bereikten op die manier honderden mensen met een hoopvol perspectief op kanker.

-er werden al 467 boeken verkocht. We kregen vaak de feedback dat de verhalen en citaten in het boek inspirerend en steunend zijn.

-we haalden met de boekenverkoop al 3234,91 euro (de totale opbrengst min de druk- en lay-out kosten) op ten voordele van Kom op tegen Kanker. Wekelijks komt daar nog geld bij.

-samen met onze andere projecten (de Milka-verkoop en Club 150) haalden we het afgelopen jaar al 5801,76 euro op ten voordele van kankeronderzoek. En daar kan nog heel wat bij: we blijven boeken verkopen ! Een boek kopen kan via www.hoopbijkanker.be.

Een ongelofelijke dikke merci voor al jullie steun, positiviteit en warmte. Bedankt aan de moedige getuigen die hun verhaal wilden delen, alle vormgevers die meewerkten aan de mooie lay-out, bibliotheken en lokale besturen, Kom op tegen Kanker en iedereen die één of meer boeken kocht! Samen maken we een betekenisvol verschil in het onderzoek naar de preventie en behandeling van kanker. En zeker ook: we bewijzen dat de wereld warmer, hoopvoller en meer solidair is dan ze soms lijkt. We blijven gaan, volle gas vooruit! Op naar een mooiere toekomst.

Samen krijgen we kanker klein! LET’S GO!


Share This